Глибока Полтавщина: Дрижина Гребля, Марківка

Знову веломандрівка Глибокою Полтавщиною, а саме Кобеляцьким районом. Дерев’яна церква в степу та Дрижина Гребля

Глибока Полтавщина: Кобеляцький район

794 поїзд Дніпровські Зорі ім. Т. Шевченка - Харків

Бутенки

Подорож починається із вивантаження велосипеда на станції Кобеляки. Станція звісно ж знаходиться не в самих Кобеляках, а в селі Бутенки, що знаходиться за 12 кілометрів від райцентру.

Бутенки засновані козаками у кінці 18 століття. Спочатку це були козацькі хутори: Марченки, Хряпи, Голики, Ісаї, Стрюки. 1870 року між ними, на землях козака Бутенка, від прізвища якого походить назва села , прокладено залізницю Харків – Одеса. Звідси й почав будуватись центр села, відкриття станції прискорило ріст села і розширенню торгівлі. До революції тут розвилось досить таки заможне село. Потім були колгоспи, війна… Із історичних будівель нічого не збереглось
Бутенки
Меморіал цей споруджено у 1978 році
Бутенки меморіал
Виїзджаю з Бутенок і минаю міст через річку Кобелячку, що й дала назву місту. Кобелячок досить поширений таки топонім на Полтавщині – є село Кобелячок в Кременчуцькому районі, Сухий Кобелячок ( Федорівка) в Козельщинському, яке вже мабуть повністю вимерло і села Великий та  Малий Кобелячок в Новосанжарському районі.
річка Кобелячка
Трасу Олександрія – Кременчук – Полтава активно ремонтують що дуже радує.
Траса Олександрія - Кременчук - Полтава

Дрижина Гребля

Мені завжди подобались топоніми на Полтавщині. Друге село по дорозі це Дрижина Гребля
Дрижина Гребля
Дрижина Гребля (Дригина Плотина) розташоване біля річки Кобелячок за 12 кілометрів від залізничної станції Кобеляки (Бутенки)
Засноване у 18 столітті як козацьке поселення. За переписом 1900 року у селі Дригина Плотина Білицької волості Кобеляцького повіту – 46 дворів, 133 жителів, дерев’яна Преображенська церква з дзвіницею (збудована 1868, нова – 1889), при якій діяли церковнопарафіяльна школа та бібліотека.

Не менш цікава подорож   Пирятин

У 1910 році 48 дворів, 311 жителів. Потім була радянська влада, колгоспи, голод війна, відправлення жителів села на примусові роботи до Німеччини…

Сільський клуб на 400 місць зараз стоїть пусткою. Йому і декомунізація не треба – скоро саме все відвалиться. А там в центрі кола стояв колись Ілліч
Дрижина Гребля клуб
Пам’ятник воїнам – односельцям, загиблим на фронтах Другої світової війни (1965 року побудови) стоїть біля церкви. На жаль уродженець села Дзерин Антон Миколайович загинув під час Війни на сході України 11 березня 2017 року … Пам’ятна дошка йому встановлена на школі в сусідньому селі Бутенки.
Пам'ятник воїнам - односельцям, загиблим на фронтах Другої світової війни Дрижина Гребля
Стара Преображенська церква не збереглась, в селі стоїть така ось новобудова.
Преображенська церква Дрижина Гребля
А далі по маршруту село Марківка.

Марківка

Село розташоване за 10 кілометрів від залізничної станції Кобеляки. вперше  Марківка згадується під 1784, коли отримала статус села. Назва від поміщика Маркова якому належало село ( у кінці 19 століття свої землі розпродав).

Якщо їхати з Дрижиної Греблі то перед селом зліва буде кладовище де встановлено 2 пам’ятні знаки: Жертвам Голодомору і воїнам – землякам загинувшим під час війни 1941 – 1945 років.
Марківка хрест


Якщо їхати зі сторони Дрижиної Греблі то церкву ви точно не пропустите, її добре видно навіть влітку.

Церква  Різдва Іоанна Предтечі

церква в Кобеляцькому районі

Церква на честь Різдва Іоанна Предтечі в с. Марківка споруджена 1814 стараннями колезького радника, власника села, поміщика Василя Івановича Маркова. Мурована, з окремою дзвіницею, холодна, обнесена тесом. Зведена у популярному на той час стилі ампір.
Церква Різдва Іоанна Предтечі в с. Марківка споруджена 1814
До масивної, квадратної в плані, майже кубічної центральної дільниці з чотирьох сторін були прибудовані квадратні в плані об’єми, але значно меншого розміру. Вони сполучалися з центральним за допомогою аркових прорізів у бічних стінах. Центральна дільниця мала 2 ряди вікон, 6 – прямокутних по першому ярусу і 4 – напівциркульних по другому ярусу. Завершувався центральний об’єм восьмигранним куполом, встановленим за допомогою парусів. Зовні на ньому встановлено декоративний дерев’яний восьмигранний ліхтарик із шоломоподібним завершенням та хрестом. Бокові притвори прикрашено спареними пілястрами та напівциркульними вікнами.
церква с. Марківка 1814 року
На сьогодні невідомо, який вигляд мали фасади цієї незвичайної споруди, тому що на поч. 20 ст. її обшили деревом. Причиною цього була низька якість цегли, з якої зведено церкву, тому штукатурні роботи замінили на столярні. Невідомо, чи зберегли майстри первинний задум архітектора, чи пішли за спрощеним варіантом.
церква с. Марківка 1814 року
У 1902 володіла 3 дес. 684 кв. саж. землі, у т. ч. 2 дес. 684 кв. саж. садибної; 33 дес. ружної. Мала церковну муровану сторожку, квартири для причту. Діяли б­ка; у парафії – дві церковнопарафіяльні школи (одна у церковному, інша – у власному будинку).
До парафії входили с.с.: Троянівка, Шимківка, Баляснівка, Насвєтівка, хут. Чумакова Балка, ур.: Василенкова, Проскурнина, Чумакова, Кацаєва, р. Великого Кобелячка. 1902 парафіян – 2613 душ чоловічої, 2586 душ жіночої статі; 1912 парафіян привілейованих станів –70, міщан – 93, козаків – 2677, селян – 1765.
село Марківка Кобеляцького району церква
Під час більшовицьких гонінь на церкву храм був закритий, дзвіниця зруйнована 1922. Богослужіння відновлено 1941 за німецької окупації.
Церква на честь Різдва Іоанна Предтечі в с. Марківка
У новітній час громада зареєстрована 30.06.1992 за № 106. Богослужіння проводяться у культовій споруді. Дзвіниця відновлена 1996 стараннями парафіян і настоятеля. Рішенням парафіяльних зборів 2005 громада перейшла у підпорядкування УПЦ Київського Патріархату.
Марківка
Інформація про церкву взята із сайту  Полтавіка
Марківка
В центрі села біля школи ще збереглись статуї піонера зі шпаківнею в руках та піонерки із соняшником
піонер Марківка

Не менш цікава подорож   Полтава. Кадетський корпус

піонерка Марківка
Не відпав ще лозунг ілліча і табличка зі школи, хоча плитка активно осипається.
Марківка школа

Марківка школа
Традиційний місцевий спорт
мотобол на Полтавщині
А далі я поїхав до родичів, а ввечері тим же потягом, але вже з Козельщини повернувся на Черкащину. Далі буде…
Козельщинський монастир
Ще пости про Полтавщину

Пирятин
Чорнухи: найменший райцентр Полтавщини
Міський сад Кременчука
Гора Пивиха
Крюків
Глибока Полтавщина: Дрижина Гребля, Марківка
Перегонівка
Кам’яні Потоки
Глибока Полтавщина
Кременчук
Тунель кохання
Опішне
Велосипедом околицями Полтави
Комендантівка
Диканька
Полтава. Кадетський корпус
Полтава
Кременчук: година в місті

Comments

comments