Словацький вікенд: Банська Бистриця

Банська Бистриця

Перший пост із словацького циклу буде про невелике містечко Банська Бистриця, що оточене мальовничими горами

Банська Бистриця

Невеличке містечко Банська Бистриця стало базовою точкою на цю невеличку європодорож. Саме тут дві ночі я і ночував. А почалось все ще з червня … 

Безвіз і Wizzair 

В Червні стався безвіз. Одразу ж я пішов оформляти паспорт. Чекав півтора місяці і от уже в липні був з біометрикою. Планували в серпні поїхати в Румунію та не вийшло. А тут Візейр відкрив новий напрямок Київ – Братислава і вибір пав на цю країну. З Візейром вже був приємний досвід, коли в 2013 році ми полетіли за 518 грн в Грузію. В цей раз такої халяви не було, квитки round trip обійшлись у 69 євро.  
Wizzair
Візейр літає з аеропорту “Жуляни”, який знаходиться в межах міста. Із залізничного вокзалу сюди можна спокійно дійти за годину, що я і зробив.  Аеропорт “Жуляни” цілком комфортний і сучасний. 
Аеропорт "Жуляни"
Рейс вилетів вчасно і долетіли без проблем. Я підготувався до подорожі: роздрукував зворотній квиток, написав де і в кого буду жити, зробив страховку. Все це не знадобилось – прикордонник взяв паспорт, подивився  на мене і поставив штамп. Радий я побіг на зупинку автобуса бо у мене через 40 хвилин відправлявся потяг з Братислави до Банської Бистриці. Добіг до каси де російськомовна касирка продала квиток. Трохи більше 200 км коштувало проїхати 9.25 євро. Вагони звичайні як і в Польщі. До речі на словацькій залізниці діють пільги, що студенти, пенсіонери і діти їздять безкоштовно. Звично що на потяги типу наших Інтерсіті це не поширюється.  

Не менш цікава подорож   Батумська канатна дорога

Потяг запізнився хвилин на 20. До речі в Польщі я їздив потягами раз 5 і там вони теж запізнювались. Не знаю з чим це зв’язано. Після України трохи дивно що потяги можуть так запізнюватись. 

Гора Панський Дєл  

Panský diel
Зранку поїхали на гору Панський Дєл (Panský diel).   
Панський Дєл
На фото початок листопада. Сніг вже випадав, але розтанув. В лісі ще зустрічались гриби. Ми ж піднялись по лижній трасі на гору. Жителю рівнини важко даються горби.  Оці будиночки це гірськолижний курорт Шахтічкі. Зараз же був не сезон то людей майже не було 
Шахтічкі
От такий підйомчик. Тут же починаються і промарковані маршрути. На вершині стоять вишки мобільного звязку, радіо і телебачення.  Але час спускатися до низу бо осінній день короткий і ще треба багато встигнути подивитись.
Шахтічкі

Банська Бистриця: історичний центр

Банська Бистриця містечко невелике – всього 80 тисяч жителів. Лежить в  долині Низьких Татр. Через  містечко протікає річка Хрон. Центр дуже компактний, затишний і симпатичний.  Місто засноване аж в 1255 році. Подивитись тут є на що. 

В самому центрі на площі Словацького національного повстання знаходиться Кафедральний собор Святого Франциска Хаверського (Katedrála svätého Františka Xaverského) та башта з годинником (Hodinová veža) 
площа Словацького національного повстання
Саме Банська Бистриця стала центром Словацького національного повстання (словац. Slovenské národné povstanie), також відомого як Повстання 1944 року. Це збройне повстання було організоване словацькими силами спротиву та спрямоване проти режиму Першої Словацької республіки періоду Другої Світової війни. Перша словацька республіка, Словацька Республіка (словац. Slovenská republika) — національна словацька держава, яка існувала з 14 березня 1939 по 8 травня 1945 як союзник і сателіт Нацистської Німеччини. Республіка ця  була визнана рядом держав, але фактично це була нацистська маріонетка .   Придушити повстання прийшли нацисти і таки придушили, потім пішла партизанщина і вже Червона армія вигнала нацистів і припинила існування республіки. 
Банська Бистриця центр
Байдуже чи це місто з історичним центром якому не одна сотня років, чи райцентр з бараками,  а ми комуністи все одно поставим у центрі великий радянський обеліск чи Леніну пам’ятник.  Чорний обеліск зовсім не вписується в європейський центр містечка. Його б перенести поближче  до музею Словацького національного повстання. Можливо словаки і хотіли б перенести та бояться що скаже Росія, а можливо їх і так влаштовує. Ну не нам це вирішувати.  
Pamätník Sovietskej armády na Námestí SNP
Історичний центр дуже компактний. Видався навіть якимось маленьким. Йдеш собі ідеш і тут уже якісь хрущовки виросли. 
Банська Бистриця
То не горизонт завалений – ратуша дійсно похилена. 
ратуша Банська Бистриця
Колись тут добували руду, але на наші шахтарські поселення Банська Бистриця зовсім не схожа 
центр Банська Бистриця
По місту просто приємно гуляти 
Словаччина міста
В історичному центрі багато ресторанів і кафешок 
вулиці Банської Бистриці
Затишні вулиці
вулиці Банської Бистриці
Симпатична Європа де мало хто говорить англійською. Словацьку можна зрозуміти, але суб’єктивно польська більш звична і зрозуміла. 
Банська Бистриця
Одним з перших словацьких міст, оголошеним зоною культурної спадщини ЮНЕСКО, стала саме Банська Бистриця.
історичний центр Банської Бистриці
Тут як і в Польщі  люблять Іона Павла ІІ 
Кароль Войтила
І ви и не повірете – тут як і в Україні всі на бляхах. 
Банська Бистриця
словацьке весілля

Не менш цікава подорож   Lahti

Банська Бистриця
На вулицях продаються каштани – смачна штука, смак схожий на солодку картоплю чи лісові горіхи 
каштани їстівні
В центрі на горбах знаходиться цвинтар який трохи нагадує львівський Личаківський

Трохи соціалізму 

Якщо відійти від центру то починаються такі собі соціалістичні будиночки. 
вуличка в Банській Бистриці
Таке відчуття що в них і соціалізм був якийсь інший. Навіть аналоги наших хрущьовок не виглядають так убого. 
дворик в Банській Бистриці
Один із символів того часу – Трабант 
Трабант

словацький соціалізм

словацький соціалізм

В музей Народного повстання я не пішов, про Другу світову я надивився в Україні музеїв 

музей Народного повстання

музей Народного повстання

музей Народного повстання

музей Народного повстання

музей Народного повстання

І на  кінець 

Як людина що виросла на березі Дніпра не люблю міста де немає річки. В Бистриці з цим все в пордяку тут є гірська річка Хрон
річка Хрон
Цікаво а на байдарці тут можна пройти. 
річка Хрон
А ще в місті є тролейбус. Звичні нам 14-ті Шкоди замінили на сучасні. 
тролейбус в Банській Бистриці
На 80 тисячне містечко аж 8 маршрутів. Але на жаль на  тролейбусі проїхатись не довелось
тролейбус в Банській Бистриці
А навколо гори і краса 
Банська Бистриця
І Хрону води 
річка Хрон
Банська Бистриця симпатичне містечко куди хочеться повертатись. Взагалі Словаччина – це Україна в якої вийшло. Хоч держава і на 2 роки молодша за Україну та випередила її років на 20. Ну це перше туристичне враження. А далі ще буде Шпанья Доліна і Братислава 

Comments

comments