Байдаркою по Ірдинському болоту

Водний похід на байдарці по Ірдинському болоту на Черкащині

Байдаркою по Ірдинському болоту мені запропонував пройтись Дмитро Слинько (дуже  рекомендую його жж про водні походи.)  Взимку я вже проїжджав цей маршрут по замерзлому болоту велосипедом. Це було трохи ризиковано, бо болото не замерзає місцями, є ще течія і б’ють ключі, та й біля комишів лід не надійний.

Але повернемось до літа. Похід відбувся 21 травня. Погода була ідеальна і не холодно, і не жарко та й маршрут якраз для  подорожі вихідного дня. Комарів, які зазвичай  на болоті просто з’їдають тебе, в цей раз не було. Місце старту походу це пару сотень метрів від  Cмілянського кола. Проїжджаючи на Смілу ви чули неприємний запах болота – ото там:)

Топити громіздку дзеркалку в болоті не хотілося, то ж довелось знімати на стареньку мильницю. То ж якісних фото не буде. 

На Волині копають янтар, на Донбасі вугілля, повсюдно рубають ліс, на Ірдині ж процвітає промисел збирачів ряски, ну ще люди чисто для себе торф копають. Стартували ми біля штаб – квартири збирачів  ряски.  До нас підійшов чоловік і запитав: “З туристичною метою?”. Прям як прикордонник. Пересвідчившись що ми йому не конкуренти в його не хитрому промислі, почав травити байки про гадюк болото і інші аспекти його життя. Поруч стояла ціла флотилія збирачів ряски, деякі човни вже майже повністю вгрузли в болото

Не менш цікава подорож   Золотоноша - Кедина Гора - Панське

 А через пару хвилин під’їхав ЗІЛ і забрав цю купу.  
ряска
Дмитро збирав байдарку, а я трохи допомагав і спостерігав як з деталей, що були в рюкзаку постає плавзасіб. Отже байдарку зібрали і спустились на воду. 

Ірдинь
Хоч за якихось пару сотень метрів кустарщики збирають ряску, здається що її запас невичерпний. 
Ірдинське болото
А мене переповнюють позитивні емоції від першого в моєму житті водного походу, та ще й улюбленим ірдинським болотом. 

По ліву сторону Юрова гора.  Це історичне місце. На початку 1880-х років археолог Олексій Бобринський відкрив на Юровій горі найдавнішу археологічну пам’ятку Сміли — стоянку і майстерню кам’яної доби. Вона існувала 35-10 тисяч років тому. Це одне із найбільш давніх поселень первісної людини на Черкащині. Рівень обробки знайдених предметів свідчить про те, що творцем знайдених знарядь був уже не неандерталець (попередник людини сучасного типу), а вид Homo sapiens, себто «людина розумна».

У Х-ХІ ст. русло Дніпра проходило на місці нинішньої річки Ірдинь, Ірдинки та Ірдинського болота. Існують відомості, що ще до 1190 року на Юровій горі було збудовано місто Кулдюрів, як форпост на південному рубежі Русі.
Юрова гора
Між горою і болотом прокладена ґрунтова дорога, правда вона завалена деревами і заростає травою. Пару років назад восени ми намагались пройти болото по цій стежці вздовж гори,  але в районі Малостаросільського психологічного інтернату довелось підніматись на гору. 
Юрова гора
Хрест цей вже років зо три стоїть. З берегу він виглядає трохи моторошно. 
Хрест на болоті
На болоті дуже багато качок й іншого птаства, яке завбачивши нас злітало вгору. Тільки лебеді гордовито і неспішно відпливали в сторону.  
Лебеді на ірдинському болоті
Шукаємо місце для висадки на берег
Байдаркою по Ірдинському болоту
Висадились на берег трохи розім’яти ноги
Байдаркою по Ірдинському болоту
На болоті трохи смердить, але повітря в цілому  свіже.
острівець на болоті
На болоті багато таких от плавучих острівків з папороттю. 
острівець на болоті
Серед зелені заховалась боброва хатка. Мешканців хатки ми не бачили. Взимку, коли я був біля неї, то бачив свіжі сліди бобрів і незамерзаючий прохід всередину хатки. 
хатка бобра
Якісь болотні незабудки
болотні незабудки
Дійшли до пожежної водойми №2, місце вже знайоме, були тут не раз. 
пожежна водойма №2
Чотири роки назад тут стояла флотилія човнів, зараз же тільки один затоплений човен. 
пожежна водойма №2
Наш плавзасіб – байдарка Маринка на фоні пожежної водойми №2 і Юрової гори 
байдарка Маринка
Біля стоянки облаштоване місце для відпочинку, судячи по надписам на ній хто тут тільки не відпочиває. 
байдарка Маринка на Ірдині
Вид на Юрову гору. Колись тут була дорога на той берег і далі. 
Юрова гора
А ліс буяє зеленню 
болотний ліс
Також в кадр не увійшли надписи залишені АТОвцями з назвами бригад і частин 
бесідка
Лодка на тій стороні – бувають і “службові написи”
бесдіка
Відпочивши йдемо далі 
Юрова гора і болото
А далі все більше поваленого лісу, кочок і не прохідних місць. 
кочки на болоті
Маневрувавши між затоплених стволів, плавунців  і затопленого лісу вирішуємо повертатись назад, бо далі ніяк не пройти, бо дорога все більше загороджена павшими в болото стволами. 
вперед до Юрової гори
А тим часом сонце сідає над болотом і Юровою горою. 

А тут біля траси наша кінцева точка

Пройшли 16 кілометрів.  Звичайно цей маршрут трохи незвичний для любителів водних походів, але дуже цікавий. Бо ж з води, навіть болото виглядає по – іншому, з води ти відчуваєш що воно живе, тут зграями літають птахи і не замовкають жаби. 
кінець подорожі Байдаркою по Ірдинському болоту
Звичайно ж про Ірдинь ще будуть пости, дуже я люблю це місце

Не менш цікава подорож   Гнилий Ташлик

Comments

comments