Скеля Орлине гніздо

Скеля Орлине гніздо

Розповідь про геологічну пам’ятку природи – Скелю Орлине гніздо чи Скелю МОДРу , що знаходиться в місті Кривий Ріг Дніпропетровської області

Скеля Орлине гніздо

Як доїхати?

Виходити треба на зуп. вул. Мерецкова, а далі приватним сектором в сторону річки Інгулець. На гугловських картах скелі нанесені. До вул. Мерецкова від 95 кв. йде 217 маршртука.
З площі Визволення можна пройтись пішки, або підїхати 300 маршртукою до тієї ж зупинки. Також сюди можна дійти з парка імені Федіра Мершавцева, всього 2.5 км.

Скеля Орлине гніздо

Загальна інформація

Скеля Орлине гніздо

Площа пам’ятки – 62 га. Являє собою групу скель на схилі долини р. Інгульця, які є фрагментом розрізу Криворізько-Кременчуцької провінції Українського кристалічного щита. До території пам’ятки відносяться природні відслонення правого і лівого берегів річки Інгулець разом зі штучними оголеннями порід у затоплених дореволюційних залізорудних кар’єрах і в прорізі шосейної дороги (від вул. Свято-Миколаївської до вул. Прорізної), що з’єднує старий центр міста із селищем колишнього рудника імені МОДРу.

Загальна площа скельних виходів та природних зон навколо скель цієї групи — близько 500 Га.

Скеля Орлине гніздо

До скелі я дійшов по вузькій стежині вздовж берегу Інгульця, що затиснута між річкою та приватним сектором. Скеля популярна серед альпіністів, якраз вони підіймались на вершину.

Скеля Орлине гніздо

Обійшовши Скелю Орлине гніздо, підіймаюсь на верх. На фото видно вузьку стежинку по якій довелось підійматись разом з велосипедом.

Не менш цікава подорож   Кривбас

Тепер зрозуміло чого вона називається Орлине гінздо, справді віддалено нагадує гніздо на шпилі.

Скелі МОДРу

Панорама Орлиного гнізда

Скелі МОДРу

Вид на той берег Інгульця

Скелі МОДРу

Що таке МОДР?

МОДР (від МОДР)  — житловий масив, центральна частина Центрально-Міського району Кривого Рогу, закладений у кінці 90-х рр. ХІХ ст. як гірниче селище Тарапаківка, де розташовувався Пастухівський кар’єр у зоні Лихманівського рудного пласту.

Сама абрівіатура МОДР розшифровується як Міжнародна організація допомоги борцям революції. Це була комуністична організація, яка спонсорувала червоних терористів по всьому світі (прям як нині наш північний сусід). Припинила існування в 1947.

Скелі МОДРу

Ще розповіді про Кривий Ріг

Ботанічний сад в Кривому Розі влітку
Кривбас
Кривий Ріг :ботанічний сад восени
Екскурсія на кар’єр ПГЗК (ЮГОК)

Comments

comments